Padomi darba, privātās dzīves un studiju līdzsvaram
    Uz ziņu sarakstu

    Kā atrast līdzsvaru starp darbu, studijām un privāto dzīvi?

    Kā atrast līdzsvaru starp darbu, studijām un privāto dzīvi?

    Darba un privātās dzīves līdzsvara tēma, kas nozīmē visu dzīves sfēru harmonisku apvienošanu, mūsdienās ir kļuvusi īpaši populāra. Arvien biežāk eksperti pievēršas darba un personīgās dzīves saskaņošanai. Bet kas ir jādara, ja šīm divām lietām pievienojas vēl trešā – studijas? Kā visu iespējams apvienot, nekaitējot veselībai? Un kā izvairīties no “izdegšanas” un laicīgi atjaunot personīgos resursus?

    1. Izvēlies strādāt nozarē, kas ir atbilstoša studijām.

    • Šis padoms ir tiem, kuri vēl nav sākuši strādāt. Vislabāk, ja augstskolas pamatvirziens un profesionālā darbība vismaz daļēji krustojas. Tādā veidā Tu izmantosi savas zināšanas, savukārt, Tavas praktiskās iemaņas veicinās teorētisko izpratni.

    2. Kontrolējiet savu slodzi un uzdevumus gan patstāvīgi, gan ar vadītāja palīdzību.

    • Iemācies regulāri komunicēt ar savu vadītāju – tas palīdzēs izvairīties no iespējamiem nervu sabrukumiem, kā arī produktivitātes un motivācijas samazināšanās. Lielāko daļu iedvesmo interesanti uzdevumi un darba rezultāti, turpretī, ja nekas no tā nesagādā prieku, ir jāapsver karjeras virziena maiņa. Sazinieties ar savu vadītāju, kurš spēs ievirzīt Tevi pareizajā virzienā un sniegt nepieciešamo atbalstu.

    3. Apzināta pieeja studijām.

    • Vienoties ir iespējams ar ikvienu, tai skaitā arī skolotāju vai pasniedzēju. Neaizmirsti par mājasdarbiem, un nepalaid garām mācības, par to iepriekš nebrīdinot. Ja gadījumā nav izdevies apmeklēt kādu lekciju, laicīgi noskaidro, ko nepieciešams darīt. Bieži vien pietiek ar referātu vai eseju, tas neprasīs daudz laika un ievērojami atvieglos Tavu dzīvi.

    4. Neatliec neko uz pēdējo brīdi.

    • Vismaz daļu no darāmā uzdevuma labāk veikt uzreiz, pat ja atrodies ceļā sabiedriskajā transport vai pusdienu pārtraukumā. Pateicoties mūsdienu tehniskajām iespējām, ļoti daudzi studenti raksta savas esajas un gatavo prezentācijas, atrodoties vilcienā vai metro.

    5. Sadali laiku mācībām un darbam.

    • Ļoti svarīgi ir skaidri sadalīt laiku darba veikšanai un mācībām, nevis darīt visu vienlaikus. Un, protams, neaizmirst atpūsties. Vismaz vienu dienu nedēļā vajadzētu veltīt atpūtai, piemēram, nodarboties ar saviem hobijiem, pavadīt laiku ar draugiem vai lasīt grāmatas.

    6. Ieplāno atvaļinājumu eksāmenu laikā.

    • Latvijā darba likuma 157. pants paredz, ka darba devējam obligāti ir jāpiešķir mācību atvaļinājums valsts pārbaudījumu kārtošanai vai arī diplomdarba izstrādei, un šāda atvaļinājuma ilgums ir precīzi norādīts – 20 darba dienas. Jānorāda, ka darba devējam ir iespēja izvēlēties – vai mācību atvaļinājuma laikā darbiniekam alga tiek saglabāta. Tāpēc ieteicams iepriekš ieplānot ikgadējo atvaļinājumu uz eksāmenu laiku vai laicīgi vienoties ar vadītāju par darbu. Tādā veidā Tu samazināsi ne tikai savu darba slodzi, bet arī stresa līmeni.

    7. Laika menedžments un plānošana.

    • Atvēli vismaz 10 minūtes dienā, lai plānotu savu laiku. Saglabā tālrunī savu dienasgrāmatu, plānotāju, piezīmes. Varbūt tas šķiet pašsaprotami, bet nekas labāks vēl nav izgudrots. Ar tik vienkāršas metodes palīdzību var sistematizēt un izsekot savus termiņus, un plānot laiku noteikta uzdevuma veikšanai. Tādējādi Tu neko neaizmirsi un nebūs pārsteigums, ka, piemēram, nākošajā dienā darbā ir jārāda prezentācija vai jāsagatavo referāts skolā.

    8. Sadali lielos uzdevumus mazākos un vienkāršākos.

    • Tādā veidā Tu varēsi izveidot skaidru darbību algoritmu. Ja Tavs uzdevums ir uzrakstīt kursa darbu, šo uzdevumu ir vieglāk sadalīt literatūras apskata sagatavošanā, mērķu un problēmu noteikšanā, ievada rakstīšanā utt.

    9. Neaizmirsti par savu veselību.

    • Neskatoties uz lielo darba apjomu un mazo laiku tā veikšanai, ir ļoti svarīgi uzraudzīt savu uzturu un miega grafiku. Tas palīdzēs izvairīties no spēku izsīkuma un slimībām, kas būtu iemesls, lai dotos slimības atvaļinājumā. Pareizi plānojot laiku, Tu ātri un efektīvi iemācīsies apvienot darbu ar mācībām. Galvenais, kas jāatceras, ir noteikt prioritātes atbilstoši savām vērtībām. Agri vai vēlu Tu pabeigsi augstskolu, un vēlāk atcerēsies šo kā pozitīvu laiku dzīvē un leposies ar sevi.

    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...