Pārskats par IT personāla atlasi Baltijā
    Uz ziņu sarakstu

IT personāla atlase: pārskats par Baltijas valstu tirgu un padomi

Baltijas valstu IT personāla atlases dinamiskajā pasaulē svarīgi ir izprast unikālo perspektīvu, kas izskaidro šīs pastāvīgi mainīgās vides komplicētos iespēju un izaicinājumu līkločus. Lai izprastu IT personāla atlases pasaules specifiku, aicinājām uz interviju Olgu Ūsmā, IT personāla atlases speciālisti no Igaunijas komandas.

Olga, pastāstiet, kā jūs pievērsāties šai nozarei un kas jūs motivēja specializēties IT personāla atlases jomā?

„Esmu ieguvusi maģistrā grādu IT jomā, taču savas personības dēļ nevarēju sevi iztēloties kā pilna laika programmatūras izstrādātāju. Vienmēr esmu vēlējusies ieņemt amatu, kas apvieno tehnoloģijas un darbu ar cilvēkiem. Šī kombinācija ir tieši tas, uz ko mērķēju.”

Kā jūs raksturotu pašreizējo IT darba tirgu Baltijas valstīs? Vai pēdējos gados esat novērojusi kādas specifiskas tendences vai izmaiņas?

„Baltijas valstu IT darba tirgus ir daudzsološs un pastāvīgi attīstās. Reģions piedzīvo tehnoloģisko investīciju apjoma, digitalizācijas un dibināto tehnoloģiju jaunuzņēmumu skaita pieaugumu. Baltijas valstis ir izslavētas kā augsto tehnoloģiju centru attīstītājas un jaunuzņēmumu ekosistēmu atbalstītājas. Piemēram, Tallina ir mājas pastāvīgi augošam skaitam jaunuzņēmumu, un Igaunija ir saņēmusi starptautisku atzinību e-pārvaldes sasniegumu jomā.”

Vai varat sniegt ieskatu par to uzņēmumu veidiem, kas aktīvi pieņem darbā IT jomas profesionāļus Baltijas valstīs? Vai ir kādas konkrētas nozares, kuras izceļas pieprasījuma apjoma dēļ?

„Kā rāda mana pieredze, Baltijas valstīs IT jomas profesionāļus aktīvi pieņem darbā vairāku nozaru uzņēmumi. Visvairāk izceļas tehnoloģiju jaunuzņēmumi un uzņēmumi finanšu tehnoloģiju, spēļu un izklaides, programmatūras izstrādes un IT konsultēšanas, e-pārvaldes un valsts sektora, enerģētikas un vides nozarē.”

Uzsākot jaunu IT personāla atlases projektu, kā jūs parasti rīkojaties, lai izprastu klienta vajadzības un prasības? Kā jūs nodrošināt, ka kandidāts atbilst uzņēmuma vēlmēm?

„Lai efektīvi uzsāktu IT personāla atlases projektu, nepieciešams pilnībā izprast gan klienta vajadzības, gan kandidāta prasmes. Lūk, svarīgākie mana darba procesa posmi:

• sākotnējā tikšanās ar klientu;

• detalizēta amata apraksta un piemērotākā kandidāta tēla izveide;

• uzņēmuma un komandas iepazīšana;

• kandidātu atrašana, atlasīšana un intervēšana;

• atsauksmju apkopošana un sniegšana;

• atbalsta sniegšana kandidātiem un klientiem visa procesa laikā.

Šie posmi, skaidra komunikācija, aktīva uzklausīšana un ciešu attiecību izveide gan ar klientu, gan kandidātiem ir nozīmīgi faktori potenciāli sekmīgai vakances aizpildīšanai.”

Lūkojoties nākotnē, kādi, jūsuprāt, būs lielākie izaicinājumi vai iespējas IT personāla atlases jomā Baltijas valstīs?

„Tā kā noris ļoti strauja tehnoloģiju attīstība, varētu pastāvēt ilgstoša problēma atrast kandidātus ar aktuālām un specializētām prasmēm, kas nepieciešamas jauno tehnoloģiju jomā, piemēram, MI, blokķēžu un kiberdrošības tehnoloģiju jomā. Pieprasījums pēc IT jomas profesionāļiem varētu pārsniegt piedāvājumu, kā rezultātā varētu rasties sacensība starp uzņēmumiem kvalificētu kandidātu piesaistīšanā. Taču, investējot izglītības un apmācību programmās, Baltijas valstis var radīt kvalificētu darbaspēku, kas atbilst jaunāko tehnoloģijas nozares tendenču prasībām.”

Ja jums būtu jāsniedz viens padoms jaunam vai studējošam IT personāla atlases speciālistam, kāds tas būtu, balstoties uz jūsu pieredzi šajā nozarē?

„Mans padoms jaunajiem IT personāla atlases speciālistiem būtu par savu prioritāti noteikt patiesu profesionālo attiecību izveidošanu gan ar klientiem, gan kandidātiem. Šīs attiecības var ievērojami ietekmēt jūsu panākumus. Vajadzību izprašana ļauj jums atrast daudz atbilstošāku kandidātu, kas apmierinās klienta prasības. Sekmīga vakances aizpildīšana un pozitīva sadarbības pieredze veicina atkārtotu piesaisti nākamajam projektam un ieteikumus citiem klientiem. Koncentrējoties uz profesionālo attiecību veidošanu, varat radīt sev reputāciju kā personāla atlases speciālists, kas izprot IT kopienas vajadzības un sniedz tai atbalstu.”

Stafferty Corporate Websites
    Хочу в Stafferty!