Aprūpētais darba uzteikums definīcija
    Uz ziņu sarakstu

    Ko nozīmē aprūpētais darba uzteikums?

    Ko nozīmē aprūpētais darba uzteikums?

    Aprūpētais darba uzteikums – palīdzība karjeras attīstībā vadošajiem un ar vadību nesaistītiem darbiniekiem, kuri tiek atlaisti vai kļūst lieki gadījumos, kad tiek pārstrukturizēta kādas valsts/reģiona ekonomika vai kad šajā ekonomikā notiek straujš konkrētas profesijas pieprasījuma samazinājums.

     

    Aprūpētā darba uzteikuma koncepcija radās 20. gadsimta 60. gadu sākumā ASV. Viens no tās aizsācējiem bija 1962. gadā dibinātais uzņēmums Challenger, Gray & Christmas (CGC) no Čikāgas. CGC nodarbojās ar personāla novērtēšanu un testēšanu, vadītāju un daudzsološu darbinieku apmācību, kvalifikācijas celšanu un prasmju pilnveidošanu un darba devēju un darbinieku konsultēšanu atlaišanas jautājumos. Aprūpētā darba uzteikuma koncepcija tika izstrādāta uz šo pasākumu kombinācijas pamata.

     

    Mūsdienu aprūpētā darba uzteikuma metodoloģijas versiju aizsāka psihologi Džons Dreiks un Džerijs Bīms no Bostonas. Līdz 20. gadsimta 80. gadu vidum viņu uzņēmums Drake, Beam & Associates (DBM) bija kļuvis par vienu no pasaulē vadošajiem personāla vadības konsultāciju uzņēmumiem. Reiz, ieviešot grupu aprūpētā darba uzteikuma programmu 10 000 IBM darbinieku, uzņēmumam bija jāpieņem darbā vairāki duči pagaidu asistentu saviem 500 konsultantiem.

     

    20. gadsimtā pieprasījums pēc aprūpētā darba uzteikuma pakalpojumiem strauji pieauga ekonomisko krīžu laikā, kad bankrotējušie uzņēmumi veica masveida darbinieku atlaišanu. XXI gadsimtā ievērojamais kvalificēta personāla trūkums ir piespiedis uzņēmumus vairāk rūpēties par savu darba devēja reputāciju un izvērtēt aprūpētā darba uzteikuma ekonomiskās priekšrocības. Ja persona tiek atlaista pareizā veidā, pēc ekonomikas atkopšanās darba tirgū būs pieejams lojāls un jau apmācīts speciālists. Turklāt jauno kandidātu motivāciju iespējams paaugstināt, sniedzot reālus piemērus cieņpilnai attieksmei pret darbiniekiem pat sarežģītos laikos.

     

    Aprūpētā darba uzteikumu bieži vien kļūdaini uzskata par nodarbinātības pakalpojumu. Šāds nepareizs uzskats var būt bīstams, jo cilvēku prātos rada nepareizu priekšstatu. Atbildīgs pakalpojuma sniedzējs nekad negarantēs programmas dalībniekam nodarbinātību, taču konsultanti pieliks visas pūles, lai palīdzētu personām gūt panākumus darba tirgū un sniegtu tām atbalstu jaunu karjeras mērķu sasniegšanā.

     

    Konsultāciju uzņēmuma pakalpojumu apmaksā darba devējs, nevis programmas dalībnieks. Šī ir viena no galvenajām atšķirībām starp aprūpētā darba uzteikumu un karjeras konsultēšanas pakalpojumiem, kuru klients ir persona, kas ir ieinteresēta sevis ieteikšanā darba tirgū un karjeras attīstīšanā. Taču abas šīs jomas ir cieši saistītas. Dažās valstīs tiek lietots šī pakalpojuma hibrīda nosaukums – aprūpētā darba uzteikums un karjeras pāreja.

     

    Mūsu aprūpētā darba uzteikuma programmās tiek izmantots plašs rīku klāsts dažādiem gadījumiem: individuālās un grupu programmas, meistarklases, semināri par darba tirgu un darba meklēšanu, karjeras izaugsmes treniņi, testēšana un novērtēšana, atbalsta sniegšana un palīdzība karjeras stratēģijas izstrādē, darba meklēšanas kanālu izvēlē, dzīvesgājuma apraksta sagatavošanā, sekmīga darba intervijas rezultāta nodrošināšanā u.c. Mūsdienās dalībniekiem ir pieejama tālruņa līnija saziņai ar konsultantu, attālināts psihologa atbalsts un pieeja tiešsaistes mācību materiāliem personīgajā kontā.

     

    Tādējādi aprūpētā darba uzteikums samazina atlaišanas radīto saspīlējumu un palīdz samazināt juridiskos, reputācijas un finansiālos riskus, radot uzņēmumam atbildīga un cienoša darba devēja personāla vadības zīmola reputāciju.

    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...