Intervija | Kā kļūt par personāla atlases speciālistu?
    Uz ziņu sarakstu

    Kas nepieciešams, lai kļūtu par personāla atlases speciālistu?

    Kas nepieciešams, lai kļūtu par personāla atlases speciālistu?

    Katrā uzņēmumā ir vismaz viens cilvēks, kurš sniedz savu ieguldījumu personāla atlases procesā - vai tas ir iekšējais personāla atlases speciālists vai darbinieks, kurš vada procesu, bet palīgā izmanto ārējos resursus. Vai esat kādreiz domājuši par to, kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, kurš vēlas strādāt personāla atlases jomā? Varbūt Jūs vienmēr esat gribējuši izmēģināt savas spējas šajā jomā, bet nekad neuzdrošinājāties spert pirmo soli?

    Stafferty Baltics Personāla atlases nodaļas vadītāja Gintarė Levickienė dalās ar mums pārdomās par to, kāds ir personāla atlases speciālista darbs, un kādas rakstura īpašības un prasmes ir nepieciešamas, lai pēc šīs specialitātes izmēģināšanas cilvēks saprastu, vai tas ir viņa īstais aicinājums.


    • Kā Jūs sapratāt, ka personāla atlase ir tas, ko vēlaties darīt savā dzīvē?

    “Es teiktu, ka tas bija viegls lēmums, ko pieņēmu vēl pirms sāku kāpt pa nopietnām karjeras kāpnēm. Universitātē studēju psiholoģiju, un manas izvēles iemesls bija mērķtiecīgs: mani ļoti piesaista cilvēka iekšējā pasaule. Mani interesē ikviens cilvēks, es vienmēr jūtu spēcīgu vēlmi iepazīt citus, izprast viņu vajadzības un palīdzēt rast atbildes svarīgākajos dzīves brīžos.

    Pirms savas karjeras uzsākšanas Stafferty vadīju pašapziņas apmācību, kurā kopā ar manu kursu apmeklētājiem pētījām stresa menedžmentu un personīgo efektivitāti. Es arī sniedzu padomus par karjeras izvēli. Manā karjerā īpaši noderīgas ir zināšanas par psiholoģiju, seju lasīšanu un personības tipoloģijas metodoloģijām. Tāpēc es jūtos visspēcīgākais cilvēkresursu un personāla atlases jomā, jo varu dalīties savā pieredzē un zināšanās. Lēmums mainīt darbu vai pat karjeras ceļu ir svarīgs solis ikviena dzīvē, tāpēc es jūtu spēcīgu jēgas sajūtu, kad varu palīdzēt kādam citam atrast darbu, ko viņš mīl, vai savu sapņu darba devēju.” 


    • Vai, uzsākot darbu personāla atlasē, saskārāties ar kādām grūtībām, par kurām neviens Jūs nebrīdināja?

    “Man ir tāda attieksme – katram darbam ir savi izaicinājumi, bet cilvēks tos visus var pārvarēt, ja meklē risinājumu. Es personīgi nekad neesmu uzsvērusi savas profesijas izaicinājumus. Ikvienu sarežģītu situāciju es redzu kā unikālu iespēju iegūt pieredzi un iemācīties ko jaunu.”


    • Kādas, Jūsuprāt, ir lielākās priekšrocības un trūkumi kā speciālistam personāla atlasē?

    "Katram personāla atlases speciālistam ir lieliska iespēja iepazīt un iedziļināties dažādās un neparastās specialitātēs un amatos, katra atlase ir kā unikāla iespēja paplašināt savu redzesloku. Turklāt jūs neapšaubāmi attīstāt lieliskas komunikācijas, sarunu, projektu vadības prasmes. Kā grūtības darbā iekārtošanas pasaulē es nosauktu pašreizējo situāciju darba tirgū, kad visās profesionālajās jomās trūkst darbinieku. Tas liek darba devējam mainīties: uzlabot darbinieku meklēšanas rīkus un atlases procesus.”


    • Kādas personiskās īpašības, Jūsuprāt, ir vissvarīgākās, lai kļūtu par personāla atlases speciālistu?

    "Personāla meklēšanas un atlases jomā liela nozīme ir patiesai interesei par cilvēkiem, vēlmei viņus saprast un iepazīt, palīdzēt karjeras ceļā, tāpēc es akcentētu tieši šīs rakstura iezīmes. Personāla atlases speciālistam arī svarīgi būt komunikablam un nebaidīties mijiedarboties, būt atvērtai personībai un spēt no pirmā brīža izveidot attiecības ar kandidātu.”

     

    • Kādas prasmes, izņemot rakstura iezīmes, personāla atlases speciālistam ir visvairāk nepieciešamas?

    "Lai personāla atlases procesu organizētu raiti un efektīvi, ir nepieciešamas ļoti labas laika plānošanas un projektu vadīšanas prasmes. No tā nevajadzētu izslēgt labas pārrunu prasmes, spēju rast kompromisu ar kandidātiem, klientiem vai darba devējiem, kā arī abpusēji izdevīgus risinājumus."

     

    • Vai Jums ir kāds padoms tiem, kuri vēlētos iekāpt personāla atlases speciālista “kurpēs”?

    "Ja uzskatāt, ka personāla atlases joma jūs piesaista un jūs vēlētos mēģināt par tādu kļūt, vissvarīgākais ir to vienkārši izdarīt, vai ne? Tikai pēc mēģināšanas un pieredzes iegūšanas jūs varēsiet saprast un apsvert, kāda varētu būt jūsu turpmākā karjera personāla atlases jomā.”

     

    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...